Fisk i ugn

Written By: tezzansmat.se - Dec• 11•10

Ugnsbakad fisk med potatis, lök och vitlöksklyftor

Färsk sejfilé med röd potatis, lök och hela vitlöksklyftor i en sky av citron och vitt vin.

Enklaste och godaste sättet att tillaga fisk på tycker vi är detta. Köp färsk fiskfilé i fiskdisken, vilken det är spelar inte så stor roll – vi använde färsk sejfilé ikväll. Antingen lägger du in den i ugnen med olivolja, citronsaft, salt och grovmalen svartpeppar och ev vitt vin och serverar potatismos och spenat eller ångkokt broccoli till.

Eller så gör du som vi gjorde ikväll. Lägg först potatis i klyftor – godare om skalet behålls på om det är rent och fräscht (denna potatissort hade fint rött skal), skalad lök i klyftor och hela skalade vitlöksklyftor i en form. (Tomater i halvor kan också läggas på – om det finns hemma.) Häll på olivolja, saften från en citron, vitt vin ca 2-3 dl – vi använder nästan alltid vin som vi fryst vid ett tidigare tillfälle, salt och grovmalen svartpeppar. Det går förresten att frysa och laga mat med vilket vin som helst (vitt, rosé, rött, mousserande) och av vilken kvalitet som helst (billigt eller dyrt spelar ingen roll – allt smakar gott när det används i matlagning). Sen skulle jag inte hälla på rött vin just på denna fiskrätt, utan det kan man ju använda t.ex. i en mustig gryta eller i en sås.

Ugnsbakad röd potatis, lök och vitlöksklyftor

Men iallafall, sätt in i ugnen på ca 200 grader i 30-45 min tills potatisen känns nästan helt färdig. Ta ut formen och lägg på fiskfilén – salta och peppra den. In i ugnen med formen igen och nu ska den inte stå länge, då blir fisken torr. Hur länge den ska stå i ugnen beror på hur tjock den är, men runt 10 min brukar vara lagom. Ta ut och testa! När du skär i fisken ska den vara fast i konsistensen och fiskköttet ska vara helt vitt (om det är en vit fisk förstås :-) ) Perfekt fredags- eller lördagsmiddag!

Ugnsbakad fisk

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *